Přeskočit na obsah
🚚 Poštovné zdarma dnes už od 999 Kč!
Reakce na post Dana Vávry

Reakce na post Dana Vávry

27 Jun 2024Andrea Kubišová

Desetiletí výzkumů o cvrčcích v prachu!? Dokázal to  jedním Facebook příspěvkem geniální tvůrce Mafie a Kingdom Come, bojovník za svobodu slova - Daniel Vávra - těm cvrčkům spočítat? Jeho příspěvek sdílelo 4000 lidí. 

Je Dan génius na všechno s mečem v ruce? Nebo jen herní génius a nerdy&metal verze Richarda Chlada, který podobně kecá do všeho?

Too long, didn't read verze:  Daniel udělal faktickou nebo logickou chybu v 11 ze 13 odstavců. Dvě pravdy jsme mu uznali čestně z lítosti. Tohle Dan Vávra shrnul a “správně” došel k závěru, který byl ale bohužel mylný. Přitom nevěděl, že se nesmyslně soustředil na nedůležitou část dopadů chovu krav. Dan pak bravurně spustil svůj confirmation bias a voilá objevil další masivní konspiraci!

Dlouhá verze:

Kvalita výpočtu Dana Vávry je  jako kdybych počítal, že na Kingdom Come mělo dělat 15 týpků, protože mýho oblíbenýho Poldu zvládl tým 5 frajerů a tohle je ve 3d, takže to bude 3x těžší. Zareagovat na text rozsahu školního slohu s chybami v každém odstavci je zdlouhavý a těžký… ale hlavně nudný pro všechny ostatní na čtení. Nedivím se, že pak naše odkazy na studie nikdo ani nečte. Ale pro fanoušky kvalitní diskuze je v příloze debunk list vyjádření Daniela.

Jsme otevření dialogu. Danielovi jsem psal. Vyrostl jsem na Mafii. Daniel je bezpochyby génius, který posunuje Česko. Několik let jsem Daniela potkával ve výtahu do našeho coworku v Karlíně. Je to Pan podnikatel. Obdiv a respekt k jeho práci! Proto mě o to víc mrzí, že zrovna Daniel Vávra má potřebu sbírat lajky na úplně mylném “amatérském výpočtu” (jak ho sám nazývá) a kazit práci ostatním firmám nebo třeba nejen českým vědcům.

—--

(Disclaimer před Debunkem: řešit velikost “voliéry”, jak to Daniel nazývá…  je úplná blbost. Vysvětlujeme na konci.)

A teď už postupný debunk Danielova originálního příspěvku:

DV: ✅“Ještě jsem se zahloubal do cvrčko salám byznysu zkoumaného na Mendelově univerzitě a dovolil si amatérským výpočtem ověřit tvrzení”

👉Potvrzujeme amatérskou kvalitu výpočtu!

DV:❌”Z průměrné krávy je po roce cca 300 kg kvalitního masa.“

👉Kráva, co dává i mléko, jak Dan zmiňuje později, nemá po 12 měsících 300 kg masa, spíše tak 250 kg po 18 nebo 24 měsících (tedy i dvakrát déle!), ale počítejme nadále s 300kg (1)

DV: ❌“ Průměrný cvrček domácí má 1g a dospělé velikosti dosáhne po dvou měsících. Abyste měli stejnou váhu cvrčků, potřebujete jich tedy 300 000. Podle Chatu GPG4o se při chovu vejde cca 4000 cvrčků do jednoho metru krychlového.  K produkci 300 kil cvrččího salámu tedy potřebujete 75m3. Vzhledem k tomu, že cvrček roste 6x rychleji než kráva, tak rozpočteno na rok se jedná o 12,5m3. “

👉Váha živého cvrčka je menší. 0,3g. (2)
👉Doroste této váhy už ale za 30 dní.  (3)
👉 Do jednoho metru krychlového se jich vejde mnohem více. Na moderní cvrččí farmě je pohodlně 20 000 cvrčků v jedné 0.25m3 krabici, tzn. 80 000 cvrčků na M3. To je 20x !!!  více než Dan nadále počítá. (4)
👉Výpočet náhrady superrostoucí krávy 300 kg za 12 měsíců je tedy: 300kg / 0,3g váha cvrčka / 12 měsíčních cyklů / 80 000 cvrčků v jednom m3, což znamená, že k nahrazení potřebují cca 1m3. To je o řád lepší výsledek než z amatérského výpočtu Dana.

DV: ❌“Klimatizovaného, vytápěného prostoru, kde musí být 27 stupňů.”

👉Tak klimatizujume nebo vytápíme? Na farmě jsou ventilátory na chlazení. Farma je ve státu s podnebím, kde není potřeba topit. (5)

DV: ✅ “Jenže to má ještě jeden háček. Cvrček je tvořen z většiny vodou. A tak když se usuší, tak ztratí cca 70% své hmotnosti. 

👉 Potvrzujeme. Překvapením je, že i Dan je tvořen z cca 70% vodou! A Dan má blízko k volovi, který také ztratí vodu, když se vysuší. Podobně jako cvrčci. (6)

DV:❌ “Takže abyste měli 300 kilo cvrčků, potřebujete jich nikoliv 300 000 ale milion. To už je 250 metrů krychlových.”

👉Všechno špatně. 300 kilo živých cvrčků potřebuje rozměr 12,5 m3, nebo 1m3 za rok s 12 cykly. Dan je 20x jinde.

DV: ❌“To je třeba voliéra o rozměru 10x10x2,5m.”

👉12,5m3 je voliéra o rozměru 5x2x1,5m

DV:❌ “To je prosím prostor potřebný k nahrazení JEDNÉ krávy. A opakuji vytápěný a klimatizovaný prostor se stabilní teplotou 27 stupňů.”

👉Naše spočítaná malá voliéra by opravdu nahradila JEDNU krávu KAŽDÝ měsíc. Do takhle velkého výkrmny někdy narvou i pět krav. Krávy se nemohou hýbat, atrofují jim svaly, mají záněty a další.. Cvrčci naopak jsou zvyklí žít ve  zhuštěném prostoru, protože to je hmyz, který tvoří hejna. No a v té malé voliéře cvrčci vyprodukují tolik masa každý měsíc. Zatímco kráva jednou za 18 měsíců. (7)

DV: ❌“Cvrček cvrká. A potřebuje vytápění, klimošku a odvlhčovač vzduchu.:

👉Hele, klimoška jde fakt proti vytápění. A odvlhčovač vzduchu jsme neviděli na žádné cvrččí farmě. 

DV: ❌“No a co se týče energetické náročnosti zpracování. Krávu potřebujete mít po porážce v chlaďáku, cvrčka musíte sušit. Jenže když si pak chcete udělat steak, je to otázka minut a tedy i málo energie. Cvrčky musíte nakonec smažit DESÍTKY minut. Což je samozřejmě to ošklivé CO2.

👉Cvrčka nemusíte sušit 😅Můžete si ho udělat na pánvi stejně jako jiné maso. Cvrčci jsou hotoví také za pár minut. (8)

DV: ❌“Je to takový sranda výpočet důvěřující Chatu GPG4o jako zdroji o prostoru pro chov cvrčků, ale NIKDE jsem žádná lepší data nenašel a žádný ze cvrčko salámistů je nikde neuvádí, když básní o tom, jak je to ekologičtější a lepší.”

👉Je to fakticky sranda výpočet. Ale jsou na zdroje, mrkněte do komentáře. Logicky na průmyslový chov ale zdrojů není moc, protože tato industry je v plenkách (9)

DV: ❌”A celý ten výpočet je potvrzen realitou a sice tím, že kilo hovězího začíná na 200 korunách. Zatímco 200 korun stojí 100 gramů cvrčků!!!!!!”

👉Vysušená cvrččí mouka stojí v malém balení 150 Kč za 100g. Vysušené hovězí jerky 100g stojí přes 200 Kč. Jabka s hruškama neporovnávat doprčic!

DV:  ❌ “Abyste se tedy nažrali stejně ze cvrčků jako z hovězího, musíte vysolit 10x víc peněz.”

👉Skvělá zpráva, pro Vás, Dane, Cvrččí jerky koupíte levněji než hovězí! Sens Jerky stojí 69 Kč zatímco hovězí jerky při stejné váze 79 Kč. Je to náš nejnovější produkt! Věřím, že vás ta cena přesvědčí! Kupujte: https://damesens.cz/products/cvrcci-jerky-udrzitelne-maso . A protože jste extra držgrešle, posílám vám navíc slevový kódíček: NEBUDUAMATERSKYPOCITAT … je to pro vás 10%, Dane ❤️


A TEĎ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ: Využití přírodních zdrojů při produkci masa není jen o velikost výběhu. To je naopak zanedbatelná část dopadu. Kráva je teplokrevná a musí se vyživit mnohem náročněji než studenokrevný cvrček. Je to takhle jednoduché. Kráva je nejhorší ze všech zvířat v převedení 1 kg krmiva na 1 kg bílkovin. Krávu musíme déle živit na 1 kg bílkovin. Kráva spotřebuje více vody jak ve svém krmivu tak pro sebe. Steaky jsou super, nám chutnají taky, ale matematika je matematika. A Dan Vávra by neměl amatérsky ověřovat nic. Jeho hry jsou super. Zůstaňte Dane prosím u toho. A když vám není něco jasné, udělejte to, co opravdu géniové (kterým jste) dělají: zeptejte se.

Proto bychom rádi vyzvali Dana Vávru, aby se buď k nám přišel podívat a zeptal se na věci, které mu nejsou jasné, nebo s námi klidně šel do veřejné diskuze. Za jeho podmínek. Věříme, že transparentní dialog a diskuze jsou nejlepším způsobem, jak se na obou stranách dobrat pravdy a vyhnout se nedorozumění.

Dane, pojďme si promluvit. Co vy na to?

 

 

Zdroje:

(1) Věk a váha: https://www.teagasc.ie/news--events/daily/beef/examining-weight-for-age.php ; Obsah kvalitního masa: https://www.steakboyz.com/howmanysteaks/how-many-steaks-from-a-cow

(2) + (3) https://www.entomoljournal.com/archives/2017/vol5issue6/PartW/5-5-333-397.pdf

(4) Vlastní výpočty na vlastní farmě. Neexistují vědecké výzkumy na průmyslový chov, protože průmyslový chov teprve vzniká, jak pravidelně informujeme. Výnos na objem je klíčová proměnná, kterou neustále cvrččí farmy inovují, aby dokázali snížit cenu. Cena za 1Kg cvrčků se snížila za poslední roky skokově několikrát.

(5) https://cs.wikipedia.org/wiki/Klimatizace

(6) Člověk obsah vody. Data na obsah vody v Danovi Vávrovi bohužel Dan Vávra tají.  https://www.wikiskripta.eu/w/Voda_v_lidsk%C3%A9m_t%C4%9Ble

(7) https://www.fao.org/4/i3253e/i3253e.pdf

(8) Třeba tenhle recept: https://medium.com/@alexllane/how-to-cook-a-cricket-pan-friedrecipe-1-pan-fried-crickets-e8c86cc263a5

(9) Negativně míněná studie, která ale potvrdila, že při stejných podmínkách cvrčci nakonvertovali více proteinu než kuřata: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875026/ 

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles