Advent se blíží a nikdy nebyla lepší příležitost udělat si oblíbené vánoční cukroví o chlup zdravější, a to díky cvrččí mouce. Zobnout si sem tam hmyzu už není takové tabu, mnohem víc lidí už teď ví, jak je hmyzí protein udržitelný, etický a výživný. Sepsali jsme pro tebe několik našich oblíbených receptů, které tě mohou inspirovat k upečení něčeho netradičního, chutného a výživného.
Cvrččí mouka pro zvýšení výživové hodnoty
Přidáním cvrččí mouky do jakéhokoli receptu zvýšíš obsah bílkovin a vlákniny – a zrovna sváteční sladké dobroty obvykle obojí postrádají. Už pouhých 10 g naší mouky stačí k pokrytí denní potřeby vitaminu B12 a železa. Tak se pusť do vaření a vyzkoušej následující recepty s cvrččí moukou.
Mandlové sušenky
Co budeš potřebovat:
- 150 g změklého másla
- 280 g jemného cukru
- 3 vejce, středně velká
- Špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 1 kůra z většího pomeranče
- 400 g hladké mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 20 g cvrččí mouky
- 200 g mandlí, celých
Jak na to:
- V míse smíchej máslo, cukr a vanilku, nešlehej.
- Za stálého míchání postupně přidávej vejce.
- Přidej zbývající přísady a promíchejte.
- Vytvoř hrudky a dej na plech.
- Peč při 180 °C (160 °C s horkým vzduchem) asi 10 až 15 minut.
Čokoládový chléb
Co budeš potřebovat:
- 150 g másla
- 420 g kondenzovaného mléka
- 300 g čokolády (55% obsah kakaa)
- 150 g mandlí, celých
- 150 g máslových sušenek
- 50 g sušených meruněk
- 50 g sušených švestek
- Špetka mletého chilli
- 2 lžičky skořice
- 10 - 20 g cvrččí mouky
Jak na to:
- Připrav si formu na pečení chleba a vylož ji fólií.
- Rozpusť máslo, kondenzované mléko a čokoládu.
- Do tekuté směsi přidej chilli a skořici a promíchej.
- Přidej celé mandle, rozdrcené sušenky a cvrččí mouku.
- Přidej nahrubo nasekané sušené meruňky a švestky.
- Hotovou směs nalij do formy a nech ztuhnout v chladném prostředí.
- Nyní ztuhlý “chléb” vyklop z formy (plastová fólie zajistí, že se nic nepřilepí ke stěnám) a ostrým nožem nakrájej na 3 - 5 mm plátky.
Kukuřičné sušenky
Co budeš potřebovat:
- 250 g jemného cukru
- 80 g tučné smetany
- 130 g másla
- 80 g plátky mandlí
- 120 g kukuřičných lupínků
- 10 - 20 g cvrččí mouky
Ingredience na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g másla
Jak na to:
- V hrnci na sporáku rozpusť máslo a smetanu.
- Mezitím dej cukr na pánev a pomalu ho rozpusť.
- Rozpuštěnou smetanu a máslo nalij na zkaramelizovaný cukr a nech vařit do hněda, pak odstav ze sporáku.
- Přidej do něj mandle, kukuřičné lupínky a cvrččí mouku, dobře promíchej a začni z těsta tvarovat hrudky, které skládej na plech. Používej rukavice, karamelová směs bude horká.
- Na polevu rozpusť čokoládu a máslo.
- Hrudky těsta ozdob čokoládou a nech vychladnout. Poté je vlož do lednice, aby rychleji ztuhly.
Perníčky
Co budeš potřebovat:
- 220 g medu
- 1 vejce
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka koriandru
- špetka zázvoru
- špetka nového koření
- špetka kardamonu
- 1/3 lžičky bílého pepře
- Špetka soli
- 320 g hladké mouky
- 8 g jedlé sody
- 10-20 g cvrččí mouky
Jak na to:
- Rozpusť med a nech ho vychladnout.
- Do medu přidej vejce a všechno koření a dobře promíchej.
- Postupně zapracuj mouku a ostatní přísady a vypracuj hladké těsto.
- Z těsta tvaruj malé kuličky velikosti desetikoruny a skládej je na plech vyložený pečicím papírem vymazaným tukem. (Poznámka: Těsto je lepkavé, proto si před prací s ním namoč ruce).
- Peč při 180 °C asi 6-8 minut do světle žluté barvy.
- Před uložením nech vychladnout.