Přeskočit na obsah
Recepty na vánoční cukroví s cvrččí moukou

Recepty na vánoční cukroví s cvrččí moukou

18 Nov 2021Team Sens

Advent se blíží a nikdy nebyla lepší příležitost udělat si oblíbené vánoční cukroví o chlup zdravější, a to díky cvrččí mouce. Zobnout si sem tam hmyzu už není takové tabu, mnohem víc lidí už teď ví, jak je hmyzí protein udržitelný, etický a výživný. Sepsali jsme pro tebe několik našich oblíbených receptů, které tě mohou inspirovat k upečení něčeho netradičního, chutného a výživného.

Cvrččí mouka pro zvýšení výživové hodnoty

Přidáním cvrččí mouky do jakéhokoli receptu zvýšíš obsah bílkovin a vlákniny –⁠ a zrovna sváteční sladké dobroty obvykle obojí postrádají. Už pouhých 10 g naší mouky stačí k pokrytí denní potřeby vitaminu B12 a železa. Tak se pusť do vaření a vyzkoušej následující recepty s cvrččí moukou.

Mandlové sušenky

Co budeš potřebovat:

  • 150 g změklého másla
  • 280 g jemného cukru
  • 3 vejce, středně velká
  • Špetka soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kůra z většího pomeranče
  • 400 g hladké mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 20 g cvrččí mouky
  • 200 g mandlí, celých


Jak na to:

  • V míse smíchej máslo, cukr a vanilku, nešlehej.
  • Za stálého míchání postupně přidávej vejce.
  • Přidej zbývající přísady a promíchejte.
  • Vytvoř hrudky a dej na plech.
  • Peč při 180 °C (160 °C s horkým vzduchem) asi 10 až 15 minut.



Čokoládový chléb

Co budeš potřebovat:

  • 150 g másla
  • 420 g kondenzovaného mléka
  • 300 g čokolády (55% obsah kakaa)
  • 150 g mandlí, celých
  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených švestek
  • Špetka mletého chilli
  • 2 lžičky skořice
  • 10 - 20 g cvrččí mouky

Jak na to:

  • Připrav si formu na pečení chleba a vylož ji fólií.
  • Rozpusť máslo, kondenzované mléko a čokoládu.
  • Do tekuté směsi přidej chilli a skořici a promíchej.
  • Přidej celé mandle, rozdrcené sušenky a cvrččí mouku.
  • Přidej nahrubo nasekané sušené meruňky a švestky.
  • Hotovou směs nalij do formy a nech ztuhnout v chladném prostředí.
  • Nyní ztuhlý “chléb” vyklop z formy (plastová fólie zajistí, že se nic nepřilepí ke stěnám) a ostrým nožem nakrájej na 3 - 5 mm plátky.



Kukuřičné sušenky

Co budeš potřebovat:

  • 250 g jemného cukru
  • 80 g tučné smetany
  • 130 g másla
  • 80 g plátky mandlí
  • 120 g kukuřičných lupínků
  • 10 - 20 g cvrččí mouky


Ingredience na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g másla


Jak na to:

  • V hrnci na sporáku rozpusť máslo a smetanu.
  • Mezitím dej cukr na pánev a pomalu ho rozpusť.
  • Rozpuštěnou smetanu a máslo nalij na zkaramelizovaný cukr a nech vařit do hněda, pak odstav ze sporáku.
  • Přidej do něj mandle, kukuřičné lupínky a cvrččí mouku, dobře promíchej a začni z těsta tvarovat hrudky, které skládej na plech. Používej rukavice, karamelová směs bude horká.
  • Na polevu rozpusť čokoládu a máslo.
  • Hrudky těsta ozdob čokoládou a nech vychladnout. Poté je vlož do lednice, aby rychleji ztuhly.



Perníčky

Co budeš potřebovat:

  • 220 g medu
  • 1 vejce
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka koriandru
  • špetka zázvoru
  • špetka nového koření
  • špetka kardamonu
  • 1/3 lžičky bílého pepře
  • Špetka soli
  • 320 g hladké mouky
  • 8 g jedlé sody
  • 10-20 g cvrččí mouky


Jak na to:

  • Rozpusť med a nech ho vychladnout.
  • Do medu přidej vejce a všechno koření a dobře promíchej.
  • Postupně zapracuj mouku a ostatní přísady a vypracuj hladké těsto.
  • Z těsta tvaruj malé kuličky velikosti desetikoruny a skládej je na plech vyložený pečicím papírem vymazaným tukem. (Poznámka: Těsto je lepkavé, proto si před prací s ním namoč ruce).
  • Peč při 180 °C asi 6-8 minut do světle žluté barvy.
  • Před uložením nech vychladnout.


Líbí se ti recepty? Tak šup do e-shopu pro cvrččí mouku➡️

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles