Bílkoviny jsou takřka ve všem, v luštěninách, mase, vejcích a dokonce i ovoci a zelenině. Ne všechny zdroje bílkoviny jsou si však rovny, liší se v množství, kvalitě a stravitelnosti. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla, potřebujeme je k tvorbě a regeneraci svalů, kostí a kůže, a taky k produkci enzymů a hormonů. Proto je důležité umět se v kvalitě bílkovin orientovat. Pojďme se podívat, jak jsou na tom potraviny, které běžně nakupujete.
Jak poznáte vhodný zdroj bílkovin?
Bílkoviny jsou komplexní molekuly, které se skládají z aminokyselin, to jsou ty opravdové stavební kameny lidského těla. Existuje 21 různých aminokyselin a ideální bílkovina pro lidské tělo by měla všechny obsahovat ve správném poměru. Ideální bílkovina by také měla být snadno stravitelná. Naštěstí oba tyto parametry lze měřit v laboratoři, takže existují metody, dle kterých kvalitu bílkovin zhodnotit umíme poměrně přesně (1).
Živočišné bílkoviny jsou lepší než rostlinné
Zdroje bílkovin můžeme rozdělit do dvou skupin na rostlinné a živočišné. Živočišné mají většinou velmi dobrou stravitelnost a příznivý poměr aminokyselin. Rostlinné bílkoviny jsou chráněny celulózou a tím pádem mají nižší stravitelnost a až na výjimky, nemají vhodné spektrum všech aminokyselin. To znamená, že lidské tělo ve většině případů dokáže lépe využít živočišné bílkoviny než ty rostlinné.
Hmyzí bílkoviny jsou stejně dobré jako živočišné
Dá se říci, že existuje ještě třetí skupina, která je v západním světě často přehlížená a tou je hmyz. Hmyz obsahuje bílkoviny stejné kvality jako například ty v hovězím mase. Mají velmi podobnou stravitelnost i profil aminokyselin (2). Hmyzí bílkoviny lze navíc produkovat daleko ekologičtěji a morálněji než bílkoviny z velkých zvířat. Je na čase začít brát tuto alternativu vážně a dát hmyzu šanci.
Hledáte ideální zdroj bílkovin? Vyzkoušejte naše cvrččí tyčinky s 20 g bílkovin s tím správným poměrem aminokyselin a výbornou stravitelností.
Zdroje:
1) Gertjan Schaafsma, 'The Protein Digestibility–Corrected Amino Acid Score', The Journal of Nutrition 2000, http://jn.nutrition.org/content/130/7/1865S.long
2) Q. Yang et al., 'Nutritional composition and protein quality of the edible beetle Holotrichia parallela.', J Insect Sci. 2014 Oct 15, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25347830