Přeskočit na obsah
Životní podmínky zemědělských zvířat

Životní podmínky zemědělských zvířat

15 Aug 2018SENS CZ Admin

Chceme omezit utrpení zvířat po celém světě. Navrhujeme, aby lidé nahradili alespoň část bílkovin, které čerpají z masa velkých zvířat či vajec, bílkovinami z hmyzu. Konvenční velkochovy zvířat jsou obrovským problémem a jednou z hlavních příčin utrpení zvířat na světě. Oproti tomu hmyz na farmách netrpí vůbec. Jak je to možné?

Přirozená strava a životní prostředí

Vezměme příklad cvrčka domácího. Není vybíravý, jeho přirozenou stravou jsou hnijící rostliny, čerstvé listy, jiný hmyz a i maso, když je příležitost. Nejudržitelnější krmivo na světě, odpad potravinářské výroby (slupky od banánů, rýžové otruby, apod.) je pro něj naprosto přirozenou stravou. Rád žije v těsných komunitách, což je v kontrastu například se skotem, který musí být preventivně léčen antibiotiky, aby přežil život ve stísněných prostorách.

 

Téměř s jistotou víme, že necítí bolest

Velkou výhodou hmyzu jako farmářského zvířete je, že nedokáže prožívat utrpení tak, jak jej známe u velkých zvířat a lidí. Alespoň takto se to jeví dle řady odborníků na hmyz. Jeffrey Lockwood, entomolog z Univerzity ve Wyomingu říká, že neexistují žádná přesvědčivá data, která by ukazovala, že hmyz dokáže vnímat bolest (1). Hans Smid, expert na parazitické vosy z Univerzity ve Wageningenu, řekl, že je naprosto přesvědčen, že hmyz bolest cítit nedokáže (2). Z evolučního hlediska je bolest nástroj, který umožňuje zvířatům učit se z chyb, je to dlouhodobý obranný mechanismus. Robert Elwood, profesor biologie na Univerzitě v Queen’s, řekl, že bolest by hmyzu neposkytovala žádnou evoluční výhodu. Jejich ochrana spořívá v jejich neuvěřitelné reprodukční efektivitě. Toto odpovídá také faktu, že většina hmyzu nemá nociceptory, nervová zakončení, která obratlovci používají k vysílání signálů bolesti (3).

Spánek místo jatek

I když se většina odborníků shoduje, že hmyz není schopen vnímat bolest a utrpení, tak jsou farmáři opatrní. Cvrčci mají schopnost hibernace, když se jejich prostředí stane nepříznivým. Stačí k tomu například velmi chladné ráno a jejich metabolismus se takřka zastaví a přejdou do spánku (4). Farmáři tedy před porážkou pouze sníží teplotu, aby zcela eliminovali šanci způsobit bolest. Cvrčci pak jen postupně zpomalí a přejdou do hibernace, než jsou dále zpracováni.

Chcete také pomoci redukovat utrpení zvířat? Vyzkoušejte naše tyčinky z cvrččí mouky plné hmyzích bílkovin.

Zdroje:

1) Max Carpendale, 'Jeffrey Lockwood on Insect Suffering', 2013, http://reducing-suffering.org/wp-content/uploads/2014/10/lockwood-insect-suffering.pdf

2) Tamar Stelling, 'Do lobsters and other invertebrates feel pain? New research has some answers.', 2014, The Washington Post, https://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-lobsters-and-other-invertebrates-feel-pain-new-research-has-some-answers/2014/03/07/f026ea9e-9e59-11e3-b8d8-94577ff66b28_story.html?utm_term=.be8cfad28685

3) Adrienne E. Dubin1 and Ardem Patapoutian,'Nociceptors: the sensors of the pain pathway', J Clin Invest., 2010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2964977/

4) Olvido AE et al., 'Oviposition and incubation environmental effects on embryonic diapause in a ground cricket', Anim Behav., 1998, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9480701/

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles