Hmyz je 100x udržitelnější

Hmyz je 100x udržitelnější

15 Aug 2018SENS CZ Admin

Lidská populace roste tempem 80 milionů za rok a odhaduje se, že v roce 2050 dosáhne 9 miliard. Na světě nás bude o 2 miliardy více lidí a s naším současným potravinářským systémem nebudeme schopni vyprodukovat dostatek bílkovin, abychom všechny nasytili. Přírodní zdroje využíváme rychleji, než se stačí obnovovat. Něco v naší stravě se musí dramaticky změnit, ale co? To zatím nevíme. Jedení hmyzu je ale momentálně ta nejjednodušší a nejzásadnější změna k lepšímu, kterou můžeme udělat.

Proč je produkce bílkovin neudržitelná?

Momentálně získáváme většinu bílkovin z velkých masově chovaných zvířat, jako jsou prasata, skot či kuřata. Tato zvířata a zejména skot, jsou nejméně efektivním zdrojem bílkovin a jejich masový chov přispívá ke globálním klimatickým změnám. Rostliny potřebují výrazně méně energie, vody i půdy na produkci bílkovin (1). Má to ale háček – rostliny obsahují bílkoviny nižší kvality. K tomu ještě nespotřebujeme rostliny celé. Masové pěstování rostlin produkuje obrovské množství organického odpadu, který by přišel vniveč, nebýt zvířat. Ke každému zrnku rýže, které jste kdy snědli, patří i rýžové otruby, které nejsou součástí balení. Zvířata a hmyz zejména, se dokáží tímto odpadem živit a omezit tak celkový dopad produkce potravin na naší planetu.

 

Hmyz je králem udržitelnosti

Jak víte z našeho předchozího článku, hmyz obsahuje, na rozdíl od rostlin, stejně kvalitní bílkoviny jako velká zvířata, navíc je ale farmaření hmyzu neuvěřitelně ekologické. Na produkci stejného množství bílkovin jako skot, například cvrčci potřebují 12x méně krmiva, 15x méně půdy, 2000x méně vody a vyprodukují 100x méně skleníkových plynů (2). Cvrčci mohou být navíc krmeni potravinovým odpadem jako například slupky od banánů či zmiňované rýžové otruby.

Hmyz je součástí vize udržitelné budoucnosti

Hmyz je momentálně nejudržitelnějším zdrojem kvalitních bílkovin. Problém je, že v západním světě hmyz takřka nikdo nejí. Naše tyčinky s cvrččí moukou jsou vstupním produktem, který by měl vzbudit zájem. Myslíme si ale, že hmyz by se měl stát běžnou součástí západní stravy. Naší vizí je změnit západní stravu tak, aby byla výživná a udržitelně produkovaná, proto jsme založili SENS.

Podpořte naši vizi udržitelné budoucnosti. Vyzkoušejte naše cvrččí tyčinky!

Zdroje:

1) David Pimentel and Marcia Pimentel, 'Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment', The Journal of Nutrition 2003, http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full

2) FAO (Food and Agriculture Organization of the UN), 'Edible insects - Future prospects for food and feed security', Rome 2013, http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf

More articles