Máme obrovskou radost, že můžeme spolupracovat s tak úžasnými lidmi jako je Lucka Hrozová. V dnešním rozhovoru se vám pokusíme představit, jak cvrččí mouka zapadá do stravy jedné z nejlepších českých horolezkyň a jaký skrytý benefit SENS tyčinky mají pro ty, kteří milují výlety do hor.
Lucka je horolezkyně, která patří mezi světovou elitu v mixovém lezení a drytoolingu. Za svou kariéru získala 14 medailí ze Světového poháru, tituly Mistryně České republiky ve všech pěti letních i zimních disciplínách závodního lezení a jako první žena v historii přelezla cestu obtížnosti M14. Světem proletěl také její prvopřelez nové cesty Saphira ve Vailu v USA, pro kterou navrhla obtížnost M15- a posunula tak maximum ženského lezení.
Jak hodnotíš SENS tyčinky ve srovnání s běžnými?
Já osobně dávám přednost proteinovým SENS tyčinkám. Jednak obsahují velké množství proteinu, a hlavně mi chutnají. Chuť většiny běžných proteinových tyčinek mi přijde taková umělá. Navíc jsou většinou obaleny tunou čokolády.
Jak tyčinka s cvrččí moukou zapadá do tvé stravy?
Tyčinky si ráda dám v průběhu dne jako sváču nebo po tréninku jako zdroj proteinů. Dobře chutnají i rozlámané v bílém jogurtu. Jejich nespornou výhodou je fakt, že si je s sebou mohu vzít i na má „ledová dobrodružství". Na rozdíl od normálních tyčinek totiž ani v mrazu nepřemrzají. Můžu si na nich tedy s radostí pochutnat i v horách, a to beze strachu, že při prvním kousnutí přijdu o zuby nebo o rovnátka.
Jakou tyčinku máš nejraději?
Nejvíce mi chutnají proteinové. Rozhodně ale nepohrdnu ani těmi ovocnými, obzvlášť příchutí Tmavá Čokoláda & Pomeranč.
Jak lidi reagují na to, že je v SENS tyčinkách cvrččí mouka?
Samozřejmě je tato informace většinou překvapí. Stále je to nezvyk. Většinu lidí to pak začne zajímat a tyčinku ochutnají. Už jen proto, aby se mohli pochlubit, že jedli cvrčka . Samozřejmě se najdou i tací, kterým jezení hmyzu přijde odporné a tyčinku by do pusy nedali. Těch je ale naprosto mizivé procento.
S kamarádem lezcem jsem si jednou povídala o alternativě jezení hmyzu. Tyčinky jsem ale nezmínila. Kamarád mě zapřisáhle utvrzoval, že by něco jako cvrčka nebo červa prostě do úst nedal. O pár týdnů později jsem s tím samým kamarádem vyrazila do hor. Jako svačinu jsem si s sebou vzala několik SENSek. S úplnou samozřejmostí jsem nabídla i jemu. Kamarád se do tyčinky zakousl a okamžitě si začal pochvalovat, jal je dobrá a kde jsem ji sehnala. Když jsem mu vysvětlila, z čeho je tyčinka vyrobena, jen pokrčil rameny a požádal mě o další .
Přijde ti, že se mění přístup lidí k jedlému hmyzu?
Myslím, že v České republice jde stále poměrně o raritu. Na druhou stranu se nabídky hmyzu v posledních letech rapidně zvyšují. Akci s jedením hmyzu pořádá každoročně např. I pražská zoo. Akce vždy přitáhne velké množství návštěvníků. Lidem zkrátka stále přijde jezení hmyzu zajímavé, originální a je to pro ně něco nového.
Chystáte se do hor nebo na stěnu? Vyzkoušejte SENS tyčinky, které dodávají energii i Lucce Hrozové!