Zákulisí cvrččí farmy – Co potřebují cvrčci k životu?

Zákulisí cvrččí farmy – Co potřebují cvrčci k životu?

24 Aug 2020Team Sens

Chov cvrčků je stále relativně novým oborem a proto není zcela jasné, jak by mělo vypadat ideální prostředí pro jejich život na farmě. Pojďme se podívat, jak přistupujeme k osvětlení, kontrole teploty, materiálům a dalším aspektům životního prostředí cvrčka na naší farmě.

Každý druh cvrčka má jiné potřeby

Existuje spousta druhů cvrčků a každý vyžaduje ve svém prostředí něco trochu jiného. Nás zajímají zejména dva druhy. Acheta domesticus, neboli Cvrček domácí, což je nejběžněji chovaný cvrček a proto jej máme na farmě i my. Existuje po něm poptávka, zejména v Evropě, a co do chuti má nejlepší charakter. Problém je, že je náchylnější k onemocnění než jiné druhy, takže jeho životní prostředí musí být opravdu přísně kontrolované.

Gryllus assimilis, neboli Cvrček banánový, je druh, který na farmě chováme v menším množství. Tento druh cvrčka roste rychleji, dorůstá větší velikosti a je také výrazně odolnější vůči nemocem. Proto je z hlediska chovu velice zajímavý. Nevýhodou však je, že má výraznější chuť a v současné době po něm ještě není taková poptávka.

Teplota, osvětlení a prostor musí být perfektní

Vzhledem k tomu, že Cvrček domácí je hlavní druh, který chováme, tak na tvorbu kvalitního prostředí vynakládáme opravdu spoustu úsilí a času. Teplota musí být velmi stabilní mezi 32 – 34 °C, hlídáme také přesnou míru vlhkosti a intenzitu proudění vzduchu. Osvětlení zase například musí důkladně respektovat koloběh dne a noci.

Cvrčci jsou také velice citliví na množství prostoru, které mají k dispozici. Velké průmyslové farmy musí zvířata preventivně dávkovat antibiotiky, aby stísněný prostor bez onemocnění přežila. My antibiotika nepoužíváme, takže musíme jednoduše cvrčkům zajistit dostatek prostoru. Příliš prostoru je pro farmu neefektivní a málo prostoru zase znamená, že budou cvrčci ve stresu a více jich uhyne. Je to tedy tenká rovnováha.

Chov a rozmanitost

Cvrčci také samozřejmě potřebují mít možnost pohybu a rozmanité prostředí, aby se mohli schovávat. Proto naše typické modré boxy vždy vybavujeme spoustu kartonů od vajec. Dbáme také na to, aby se na farmě potkávaly s různé generace cvrčků. Pro zachování genetické rozmanitosti také pravidelně přivážíme cvrčky z jiných farem.

Podpoř udržitelný startup s velkou misí, vyzkoušej Sens produkty

Misí Sens je, aby cvrččí protein chutnal lahodně a vypadal skvěle! Můžeš to vyzkoušet díky našim neodolatelným tyčinkám, bezlepkovým těstovinám, slaným proteinovým krekrům, cvrččí mouce na pečení nebo výživnému čokoládovému protein blendu.

More articles