Přeskočit na obsah
🚚 Poštovné zdarma dnes už od 999 Kč!
Sens je ve finále cen SDG - Cíle udržitelného rozvoje

Sens je ve finále cen SDG - Cíle udržitelného rozvoje

24 Aug 2020Team Sens

Byli jsme nominováni do finále pro veřejné hlasování soutěže Ceny SDG 2020, Sustainable Development Goals neboli Cíle udržitelného rozvoje, organizované Asociací společenské odpovědnosti. Sens Foods přispívá k třem cílům Konec hladu, Odpovědná výroba a spotřeba a Klimatická opatření. Budeme rádi, když nás ve snaze o udržitelný rozvoj podpoříš svým hlasem.

Kde se tyto cíle vzaly?

SDGs předcházely Millenium Development Goals (MDGs), které platily pro období 2000 až 2015. Jaký měly dopad? Tak třeba cíl snížit počet lidí žijících v extrémní chudobě na polovinu byl splněn o pět let před termínem. A byly i další úspěchy. Více dětí dostává základní vzdělání a více než o polovinu se snížila dětská úmrtnost.

Sjednocení vize a společná koordinace sil funguje. A jsou krize, které bez této společné organizace na úrovni států vyřešit nejdou. Příroda nemá státní hranice. Sociální problémy snadno “migrují” i do bohatých zemích, ať chceme nebo nechceme. Proto Organizace spojených národů stanovila vizi světa pro rok 2030. Svět, ve kterém všichni lidé žijí důstojný život, bez chudoby, hladu a nerovností. Ve vizi takto bohatého světa by byla chyba nevzít v úvahu klimatickou krizi. Jsme první generací, která může odstranit extrémní chudobu a zároveň poslední generací, která může zabránit zničení planety. I proto se cíle tentokrát jmenují udržitelné.

Jaké jsou Cíle udržitelného rozvoje a jak se s nimi pracuje?

Na následujícím obrázku je vidět všech 17 cílů udržitelného rozvoje, které organizace konkretizuje do dalších 169 podcílů. Konkrétní znění a všechny souvislosti si může přečíst na webu OSN.

Hlavním rozdílem oproti MDGs je apel na každého z nás. I na tebe jako jednotlivce. SDGs jsou měřitelné cíle, takže lze sledovat úspěšnost jejich plnění u států, regionů, NGOs, firem a potenciálně i jednotlivců.

Jak mohou s SDGs pracovat například firmy?

Nejprve je potřeba znát dopad firmy a porovnat jej s SDGs. Dalším krokem je s cíli pracovat měřitelně. Světová organizace “lepších firem” B Corporation, jejíž hrdými členy jsou například firmy jako Patagonia, Ben & Jerry's nebo Warby Parker, vytvořila ve spolupráci s OSN takzvaný “SDG Action Manager”. B Corporation a desítky dalších partnerů dva roky tvořili měřící nástroj, který umožní jakékoli firmě nastavit konkrétní cíle, sledovat pokrok a udržet motivaci při plnění SDGs.

SDGs se tedy opravdu mohou stát reálnými úkoly, na kterých může pracovat jakákoli firma i jednotlivci. Sociální a klimatickou krizi musíme řešit společně. Jednotlivé státy sleduje tzv. “SDG Index”. Česko se v roce 2019 umístilo na 7. místě ze 162 hodnocených zemí světa. Pojďme nadále příkladem.

Jak můžeš pomoci ty?

Budeme moc rádi, když naši snahu přispět k udržitelné budoucnosti podpoříš svým hlasem tady. Hlasováním také získáš šanci vyhrát zajímavé udržitelné ceny.

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles