Infografiky: Vše, co potřebuješ vědět o problému s masem

Infografiky: Vše, co potřebuješ vědět o problému s masem

13 Aug 2020Team Sens

Máme problém s masem? Možná. Záleží, jak definuješ problém. Jsou lidé, kteří si myslí, že kvůli masu se naše planeta v budoucnu stane neobyvatelnou. Zní to trochu přitažené za vlasy? Přečti si příběh o tom, jak produkujeme maso v tomto článku a udělej si vlastní názor.

Jíme víc a víc masa.

Proč? Je nás víc než kdy dřív.

A populační růst se v nejbližší době nezastaví.

Jsme stále bohatší.

Země s vyššími příjmy mají vyšší spotřebu masa.

Žijeme déle.

Tyto tři faktory představují pro potravinářský systém obrovskou zátěž. Cenu za to, že to momentálně ještě funguje však nesou hospodářská zvířata, která žijí v zoufalých podmínkách na průmyslových farmách. Způsob, jakým produkujeme levné a široce dostupné maso, také způsobuje, že využíváme přírodní zdroje rychleji než se stačí obnovovat.

Po zvířatech a přírodě však bude muset platit i člověk.

Způsob, jakým produkujeme maso není dlouhodobě udržitelný.

Průmyslová produkce masa je zodpovědná za velké emise skleníkových plynů. Konkuruje tak celé dopravě.

Kdyby veškerý skot na světě byl samostatnou zemí, tak by měl třetí nejvyšší emise CO2 na světě. Zároveň by taky měli nejnižší spotřebu masa na obyvatele.

Průmyslová produkce vyžaduje obrovskou spoustu přírodních zdrojů.

Pokud nenastane změna, je dost možné, že klimatické změny udělají naši planetu pro člověka neobyvatelnou.

Existuje řešení?

Víc a víc lidí si začíná všímat, že něco není v pořádku a spotřebitelské preference se začínají měnit.

Potravinářský průmysl se začíná přizpůsobovat a díky tomu je na obzoru více řešení než kdy dřív. Žádné z nich bohužel není bezchybné.

Máme zde rostlinné zdroje bílkovin, které řeší spoustu problémů, ale nenabízejí stejné spektrum živin a stejnou chuť jako maso. Současné monokulturní pěstování rostlin navíc také má řadu problémů, zejména vyčerpávání půdy. Na obzoru je již také maso z laboratoře, které slibuje opravdové maso se vším všudy, bez utrpení zvířat. Tato možnost je však zatím cenově i rozsahem produkce nedostupná a spoléhá na monokulturní pěstování rostlin jako vstupní surovinu neboli „krmivo“ stejně jako současný průmyslový chov hospodářských zvířat. Další možností je změna přístupu k zemědělství s cílem trvalé udržitelnosti jako například přístup „permakultura“. Tento přístup řeší dlouhodobou kvalitu půdy a šetrnou práci s přírodními zdroji, nicméně farmy tohoto typu jsou momentálně vzácné a nelze je škálovat stejně jako průmyslové farmy. A pak tady máme také jedlý hmyz se všemi svými pro a proti, ke kterým se dostaneme za chvíli.

Hlavní pointou je, že dostatečně velkou změnu potravinářského systému pravděpodobně přinese jedině kombinace všech těchto přístupů. Nebude to snadný úkol, ale dobrou zprávou je, že mnohé z těchto přístupů může bok po boku existovat zcela bez problémů a některé se dokonce velice efektivně doplňují.

Představujeme řešení v podobě jedlého hmyzu

Chov hmyzu je trvalé udržitelný. Vyžaduje výrazně méně přírodních zdrojů.

Produkuje také výrazně méně skleníkových plynů.

Přispívá cirkulární ekonomice.

Odhaduje se, že až 30 % veškerých vyprodukovaných potravin skončí jako odpad. Ovoce a zelenina tímto trpí nejvíce, jako odpad končí dokonce 50 %. Výhoda cvrčků a dalšího hmyzu je, že tento bio-odpad lze využít jako jejich krmivo. Hmyz tak vytvoří z odpadu pro člověka cenné živiny.

Vedlejší produkt chovu cvrčků tzv. „frass“ lze navíc využít jako vysoce kvalitní bio-hnojivo a bio-pesticid pro pěstování rostlin a obohacení půdy.

Hmyz je úžasně výživný.

Například cvrčci produkují protein srovnatelné kvality s masem. Jsou také výborným zdrojem vitamínu B12 a heme-železa, což jsou přesně ty živiny, které chybí v rostlinných zdrojích bílkovin.

Chov hmyzu je etický.

Hmyz nepotřebuje antibiotika, aby přežil na farmách, mnohdy dokonce preferuje koncentrované a těsné soužití. Díky schopnosti hibernovat je také možné zajistit humánní sklizeň.

V čem je problém?

Říká se tomu „fuj faktor.“ Většina západního světa momentálně pohlíží na hmyz jako na něco nepříjemného a rozhodně ne jako na potenciální zdroj jídla. My ale víme, že strach z jedení hmyzu lze překonat.

Sledujeme to v přímém přenosu a trh tento trend potvrzuje.

Sdílej tento článek.

Pomoz nám dostat tyhle informace mezi lidi a zachránit tak potravinářský systém před kolapsem a udržet naši planetu obyvatelnou.

Vyzkoušejte cvrččí protein z naší farmy v podobě proteinových tyčinek, těstovin, krekrů, čokoládového blendu nebo 100 % cvrččí mouky.

More articles