Přeskočit na obsah
Zákulisí cvrččí farmy - Jak vypadá moderní cvrččí farma?

Zákulisí cvrččí farmy - Jak vypadá moderní cvrččí farma?

14 May 2020Team Sens

V této sérii článku bychom vám chtěli ukázat, jak funguje naše cvrččí farma v Thajsku a na čem tam teď pracujeme. O naší farmě mluvíme docela často, takže je na čase, abyste nahlédli také trochu do jejího zákulisí. Začneme přímo interiérem naší farmy.

Chovná místnost

Ta veliká místnost s modrými boxy, kterou jste u nás už nejspíš viděli, je místem, kde cvrčky chováme. V této místnosti žijí většinu svého života. Zde se krmí, socializují a také rozmnožují.

Inkubační prostory

Vajíčka, které cvrčci nakladou přemisťujeme do inkubační místnosti, která je vybavena tak, aby poskytovala optimální klima pro inkubaci. Je zde výrazně větší horko a vlhkost vzduchu.

Líhnutí

Když se vajíčka přiblíží času líhnutí, tak je opět přesouváme do jiné místnosti. Líhnoucí prostory mají opět unikátní klima, jsou výrazně chladnější tak, aby líhnutí proběhlo bez problémů.

Sklizeň

Když cvrčci v chovné místnosti dosáhnou věku, který je pro sklizeň optimální, tak je v jejich modrých boxech přemísťujeme do oddělené místnosti. Zde z boxů vysypeme „frass,“ což je směs exkrementů a exoskeletů, které cvrčci v průběhu života shodí. Frass má své využití jako vysoce kvalitní bio hnojivo pro pěstování řady plodin. Samotní cvrčci jsou pak zchlazeni tak, aby přešli do stavu hibernace, který zajistí bezpečnou sklizeň.

Mytí

Cvrčci jsou po sklizni přemístěni do mycí místnosti, kde procházejí třemi cykly mytí a sterilizace pro úplnou eliminaci patogenů.

Sušárna

Mokré cvrčky poté přesouváme do sušárny. V sušárně používáme buď horkovzdušnou troubu nebo sprejovou sušičku. Sprejové sušení produkuje světlejší a velice jemný prášek s jemnou chutí. Tento se výborně hodí například do proteinových šejků, pro jeho dobrou rozpustnost ve vodě. Horkovzdušná trouba produkuje prášek s výraznější barvou i chutí a hodí se spíše do tyčinek a krekrů, protože je hrubší a lépe se pojí s dalšími ingrediencemi.

Zpracování a uskladnění

Vysušená cvrččí hmota se přes noc zamrazí a na druhý den probíhá mletí, filtrace, biochemická analýza, a nakonec vakuové balení.

Podpořte udržitelný startup s velkou misí, vyzkoušejte Sens produkty

Misí Sens je, aby cvrččí protein chutnal lahodně a vypadal skvěle! Můžete to vyzkoušet díky našim neodolatelným tyčinkám, bezlepkovým těstovinám, slaným proteinovým krekrům, cvrččí mouce na pečení nebo výživnému čokoládovému protein blendu.

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles