Přeskočit na obsah
Koronavirus je následkem zneužívání zvířat, farmy bez nemocí jsou budoucností

Koronavirus je následkem zneužívání zvířat, farmy bez nemocí jsou budoucností

28 Mar 2020Admin DR

Způsob, jakým spoléháme na maso a zneužívání zvířat, abychom nakrmili populaci, není udržitelný. Probíhající pandemie koronaviru je jen jedním ze symptomů našeho nefunkčního systému. Pokud chceme udělat smysluplnou změnu, tak je načase zaměřit se na alternativy k masu a farmy bez nemocí. Pojďme se podívat, jak by mohl svět po koronaviru vypadat podle nás.

Nový koronavirus pravděpodobně pochází z mokrých trhů

Letošní pandemie koronaviru covid-19 stejně jako SARS v roce 2003 pravděpodobně začaly na Čínských mokrých trzích napsal ve svém článku The Guardian. Mokré trhy jsou místa, kde se lidé dostávají do velmi blízkého kontaktu s živými i mrtvými zvířaty – psy, kuřaty, prasaty, hady, netopýry, či cibetkami. Dech, výkaly, krev, tající led a orgány zvířat, tento koktejl tvoří ideální podmínky pro utrpení zvířat, nebezpečné virové mutace a nekontrolované šíření nemocí. Dle článku od Business Insider byli původním přenašečem covid-19 právě netopýři z mokrých trhů.

Prasečí chřipka, nemoc šílených krav a super bakterie

Nejde jen o netopýry z Číny, tyto nebezpečné virové mutace se týkají i velkých farmářských zvířat, na které jsme zvyklí v západním světě. Prasečí chřipka je toho krásným příkladem. Tato mutace viru chřipky má na svědomí dle odhadů v reportu CDC 150,000 – 575,000 úmrtí v průběhu pandemie z roku 2009. Nemoc šílených krav sice nemá za následek takové množství lidských životů, nicméně to nesnižuje její devastující dopad na skot. A nesmíme zapomenout také na problém super bakterií, který má na svědomí z velké částí obrovské množství antibiotik, které se ve velkochovech preventivně používají. Problémy tohoto typu se budou objevovat dále a budou stále nebezpečnější, pokud se systém nezmění.

Potřebujeme alternativy k masu a farmy bez nemocí

Na průmyslovou velkovýrobu masa už nemůžeme spoléhat v této míře. Stávající systém musíme co nejdříve opustit. Musíme zvážit všechny cesty, které nám umožní produkovat dostatek výživných potravin bez utrpení zvířat a rizika vzniku infekčních nemocí. Budoucnost je v rostlinných náhradách masa, v mase vyráběném v laboratoři a ve stylu stravování s vyšším zastoupením rostlinných potravin. Co se týká farmaření, tak se nejbezpečnější variantou, která produkuje bílkoviny stejné kvality jako maso zdá jedlý hmyz.

OSN doporučuje cvrččí protein jako bezpečný z hlediska antibiotik a zoonotických infekcí

K chovu cvrčků není potřeba antibiotik, nabízejí daleko vyšší úroveň bezpečnosti. Nemoci způsobené koronaviry a chřipkovými viry jsou zoonotické, což znamená, že mohou být přenášeny mezi zvířaty a lidmi. Dobrou zprávou je, že hmyz je v tomto ohledu bezpečný.

„Riziko zoonotických infekcí u hmyzu považujeme za velice nízké, vzhledem k tomu, že je hmyz z taxonomického hlediska od člověka velice vzdálený (1).“

Představujeme farmu budoucnost

Jedním z důvodů, proč jsme založili vlastní cvrččí farmu bylo, abychom měli naprostý dohled nad hygienickými standardy a abychom byli schopni zajistit zcela bezpečnou produkci maximálně výživných potravin. Jedlý hmyz je jedinou potravinovou skupinou, která nabízí protein srovnatelné kvality s masem, spektrum esenciálních živin jako vitamín B12 či bioaktivní železo, což jsou živiny, které nelze snadno získat z rostlin, a zároveň nepředstavuje riziko zoonotických nemocí.

Jak jsme již psali v předchozím článku, cvrčci se mají na farmách nesrovnatelně lépe než skot ve velkochovech, natož zvířata, která trpí na mokrých trzích. Dostávají své přirozené krmivo, žijí v úzkých společenstvích tak, jak jsou zvyklí ve volné přírodě, takže mají i dostatek prostoru.

Vyzkoušejte nějaké z našich tyčinek, těstoviny nebo čokoládový blend s cvrččí moukou a staňte se tak součástí změny, kterou nyní potřebujeme více, než kdy dříve!

Zdroje:

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles