Přeskočit na obsah
🚚 Poštovné zdarma dnes už od 999 Kč!
Jak uděláme cvrččí mouku levnější

Jak uděláme cvrččí mouku levnější

25 Jun 2020Team Sens

Jednu otázku jste nám pokládali v poslední době velice často: proč je cvrččí mouka tak drahá? Přesně tuhle otázku jsme si pokládali také už od doby, kdy jako nápad Sens vznikl. Snaha udělat cvrččí mouku levnější byla jedním z hlavních důvodů, proč jsme založili vlastní cvrččí farmu. Pojďme se tedy podívat, proč je cvrččí mouka dnes stále tak drahá a co budeme muset udělat, než se stane jedním z nejlevnějších zdrojů proteinu.

Proč je cvrččí mouka tak drahá?

Je to otázka, která napadne asi každého, kdo si přečte, že cvrčci potřebují několikanásobně méně přírodních zdrojů na produkci stejného množství proteinu jako tradiční velká zvířata. Realitou bohužel zatím je, že nižší náročnost na zdroje se nerovná nižší ceně výsledného produktu. Farmáři na cvrččích farmách sice potřebují méně půdy, vody a krmiva, ale stále potřebují lidskou práci, management, vybavení, ale nejvíce ze všeho produkci ve větším měřítku, což vyžaduje dodatečný výzkum a růst poptávky.

Kuřecí farmy jsou desetiletí napřed

Když porovnáme chov cvrčků například s chovem kuřat, tak jsou rozdíly vidět jasněji. Za posledních 60 let se díky výzkumu a inovacím podařilo, že jsou kuřata o 90 % větší, a této velikosti dorůstají za pouhých 42 dní oproti 113 dním, které byly potřeba v roce 1935. Díky automatizaci chovu cena krmiva navíc tvoří neuvěřitelných 73 % celkové ceny kuřete (1).

Oproti tomu inovace a automatizace cvrččích farem začaly teprve před pár lety. Chov cvrčků má však ještě další výhodu. Ani kdyby dosáhnul rozměrů dnešních průmyslových farem, tak nenapáchá tolik škody. Je důležité si totiž uvědomit, že nízká kuřecího, vepřového nebo syrovátky je mimo jiné vykoupena i velice mizernou kvalitou života zvířat ve velkochovech. Etickou stránku chovu cvrčků jsme rozebírali v předchozím článku.

Co děláme proto, aby byla cvrččí mouka levnější?

Naše farma je jednou z mála moderních cvrččích farem na světě s vlastní týmem výzkumníků, který neustále pracuje na inovacích. Zavedli jsme vertikální styl farmaření až do výšky 6 metrů, máme 500 m2 klimaticky kontrolovaného prostoru, používáme pokročilé sušící metody, které zachovávají více živin a jsme první cvrččí farma na světě, která získala certifikaci Good Agricultural Practices (GAP). Tyto inovace nám již nyní umožnily snížit cenu cvrččí mouky oproti ceně, za kterou jsme ji nakupovali před několika lety.

Cvrččí farma v každém městě

Nyní se zaměřujeme zejména na vylepšení krmiva, kde se snažíme o dosažení 100% podílu bio-odpadu a vyšší konverze krmiva na protein. Pracujeme také na vylepšení našeho chovného zařízení tak, abychom snížili potřeby lidské práce a zavedli automatizace v krmení a zavlažování. To vše je však první fáze. Farmu jsme založili v Thajsku, ale cílem je přinést chov cvrčků do západního světa, blíže samotným velkým městům. Pouze tam může chov cvrčků dosáhnout svého plného potenciálu jako udržitelný zdroj proteinu.

Podpoř udržitelný startup s velkou misí, vyzkoušej Sens produkty

Misí Sens je, aby cvrččí protein chutnal lahodně a vypadal skvěle! Můžete to vyzkoušet díky našim neodolatelným tyčinkám, bezlepkovým těstovinám, slaným proteinovým krekrům, cvrččí mouce na pečení nebo výživnému čokoládovému protein blendu.

Sources:

1) Smil, V., ‘Should we eat meat?’, 2013, Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, https://www.amazon.com/Should-Eat-Meat-Evolution-Consequences-ebook/dp/B00BY2M0KQ

Související produkty

Cvrččí jerky
Novinka

Cvrččí jerky

Chutná jako sušené maso

More articles