Zákulisí cvrččí farmy – Čím krmíme naše cvrčky?

Zákulisí cvrččí farmy – Čím krmíme naše cvrčky?

07 Jun 2020Team Sens

Krmivo je tím nejzajímavějším problémem, který na naší cvrččí farmě řešíme. Možnost krmit cvrčky biologickým odpadem nám dává příležitost udělat náš chov ještě ohleduplnější k životnímu prostředí. Chov cvrčků je však bohužel celosvětově stále v začátcích a nikdo zatím nezná optimální složení krmiva pro cvrčky. Pojďme se podívat, čím krmíme cvrčky dnes a jaké krmivo máme ve vývoji.

Testujeme různé složení krmiva

V současné době používáme několik různých typů krmiva. Konkrétní složení závisí na věku cvrčka. Základ krmiva je podobný krmivu pro kuřata, tedy mix obilovin a mouk. Testujeme však i několik krmiv, které obsahují různé množství bioodpadu.

Našim cílem je krmivo složené 100% z bioodpadu

Víme, že cvrčci dokáží přeměňovat krmivo na jídlo efektivněji než kuřata (1). Jsme přesvědčeni, že je možné vyvinout krmivo, které bude tvořit výhradně bioodpad. Náš tým, který pracuje na výzkumu a vývoji na farmě na to však ještě bude potřebovat nějaký čas. Momentálně testujeme zemědělské zdroje odpadu jako obiloviny z pivovarů nebo ovoce od výrobců džusů.

Voda je také důležitou součástí

Cvrčci jsou velice citliví na vše, co vstřebají, a proto se musíme soustředit nejen na krmivo, ale také na zdroj vody. Na farmě máme vlastní studnu, která je vybavena filtračním systémem s ozonovými a dalšími filtry, abychom zaručili maximální kvalitu. Cvrčci navíc nemohou pít z otevřeného zdroje vody, protože by se utopili. Hydratace probíhá na materiálech podobných hubkám.

Podpořte udržitelný startup s velkou misí, vyzkoušejte Sens produkty

Misí Sens je, aby cvrččí protein chutnal lahodně a vypadal skvěle! Můžete to vyzkoušet díky našim neodolatelným tyčinkám, bezlepkovým těstovinám, slaným proteinovým krekrům, cvrččí mouce na pečení nebo výživnému čokoládovému protein blendu.

Zdroje:

1) Lundy ME, Parrella MP, ‘Crickets are not a free lunch: protein capture from scalable organic side-streams via high-density populations of Acheta domesticus.’, PLoS One. 2015, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25875026

More articles